Onderstaande treft u per ronde een overzicht van de aangeboden workshops. Bij de samenstelling van het aanbod is een verdeling gemaakt naar de volgende categorieën: Zorg, Welzijn, Sport en Bewegen, Assistenten Gezondheidszorg en Algemeen. Workshops kunnen ook in meerdere categorieën voorkomen.
Welzijn
In de vaardigheden van de 21e eeuw wordt gesproken over creatief denken als een belangrijke vaardigheid voor de toekomstige beroepsbeoefenaar. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe doe je dat? En hoe leer je dat onze MBO studenten?
In deze workshop maak je kennis met de lessen denkvaardigheden, die op de afdeling Kind en Educatie worden aangebonden om de student voor te bereiden op de snel veranderende arbeidsmarkt.
Assistenten Gezondheidszorg
Gaming is een aantrekkelijk vorm om iets te leren. Hoe bedenk en bouw je een apotheekspel waarmee studenten leren hoe je een apotheek runt. Is het spel ook voor andere opleidingen te gebruiken en hoe kun je dat dan het beste aanpakken.
Zorg, Welzijn
Noorderpoort is in september 2017 met ZorgThuis begonnen. Een publiek private samenwerking gericht op technologie die zorg en welzijn in de thuissituatie ondersteunt.
Er zijn al succesvolle projecten, we zoeken naar meer projectvormen.
Hoe bereiden wij studenten en docenten voor op de werkelijkheid waarin technologie in de thuissituatie zorg en welzijn ondersteunt? Hoe ziet die werkelijkheid eruit?
We presenteren de stand van onze zaken en hopen in gesprek met jullie ook inspiratie en voorbeelden op te halen.
Zorginnovatie en technologie staat hoog op de agenda, met ZorgThuis is Noorderpoort ook koploper bij het Zorgpact.
Link: www.zorgthuisnoorderpoort.nl www.noorderpoort.nl
Welzijn
Het opleidingsteam Sociaal werk van ROC Mondriaan heeft in schooljaar 2016-2017 een audit gehad van het kwaliteitsnetwerk en een uitgebreid stelselonderzoek van de onderwijsinspectie. Hoe geef je uitvoering aan de speerpunten van jouw CVB en hoe bereid je je voor op het nieuwe toezichtkader van de onderwijsinspectie? Deze workshop gaat over hoe de dialoog met studenten, werkveld en docenten en de schooldirecteur vorm heeft gekregen.
Algemeen
Wat voor jou gewoon is, is voor een ander innoverend. Wat voor jou innoverend is, kan voor een ander een ‘ver van zijn bed show’ zijn. Maar, vernieuwingen realiseren is iets dat bij jou past, je kunt haast niet anders. Je kijkt vooruit, je ziet wat op je afkomt, je wil handelen. De kansen die je ziet, wil je benutten. Anderen (maar wellicht ook jijzelf) zien jou als innovator binnen de school. Heerlijk! Maar hoe is het als je het eerlijk vraagt?
We nemen je op actieve manier mee in onze ervaringen. Ervaringen die iets zeggen over een oude en nieuwe wereld, over eenzaamheid, over (blijven) geloven in wat mogelijk is. Je maakt kennis met een strategie om anderen te verleiden om tot nieuwe gedrag, nieuwe werkwijzen te komen. Je gaat ervaren hoe belangrijk het is nieuwsgierig te zijn naar wat de ander bedoelt, welk beeld bestaat er? Maar bovenal hopen we je mee te geven dat innoveren, ondanks alles, ontzettend leuk kan (en moet) zijn.
Zorg, Welzijn
De deelnemer wordt meegenomen in onze zoektocht naar het ontwikkelen van onderzoekend vermogen bij studenten. Wat is dit nu precies? Welke activiteiten dragen bij tot de ontwikkeling daarvan? Welke effecten heeft dit vermogen op de uitvoering van werkzaamheden? Hoe werken we daarin samen met twee kenniscentra van de Hogeschool Utrecht.
Zorg, Welzijn, Sport en Bewegen, Assistenten Gezondheidszorg
In deze workshop worden de lessons learned gedeeld na 2 jaar innovatietraject RIF Extra Strong. Een samenwerkingsverband met 20 zorg- en welzijnspartners, 4 commerciële bedrijven, 3 ontwikkellijnen, 1 practoraat, 7 scholen.. De dynamiek van buitenwereld zoals SBB, Zorgpact, OCW, VWS, Actiz, RegioPlus, de veranderende vraag van het werkveld en de kracht om studenten centraal te stellen is spannend, leuk, complex, frustrerend en dankbaar!
Link: www.extrastrong.pro
Zorg, Welzijn, Sport en Bewegen, Assistenten Gezondheidszorg, Algemeen
In 2016 hebben we een pilot opgezet rondom het voeren van functioneringsgesprekken binnen kernteams. We zijn gestart met vier teams die zich vrijwillig hadden aangemeld. Onder begeleiding van Veronique als teamcoach/procesbegeleider en met nauwe betrokkenheid van Marion als directeur zijn teams in gesprek gegaan met elkaar en hebben samen hun formulier ‘Functioneren’ gevuld.
Inmiddels zijn we de pilotfase voorbij en hebben we afscheid genomen van het ‘standaard’ individuele functioneringsgesprek. In 2017 hebben alle collega’s van Sport & Bewegen een functioneringsgesprek in teamverband gevoerd. Onder begeleiding voeren collega’s met elkaar het gesprek, reflecteren op eigen functioneren en dat van de ander, spreken elkaar aan en bouwen gezamenlijk aan individuele en teamdoelen. Naderhand hebben collega’s zicht op eigen talenten en ontwikkelpunten en is de nieuwe focus bepaald voor het volgende studiejaar.
Ben jij nieuwsgierig naar onze aanpak en opbrengsten? Naar onze do’s en dont’s? Naar hoe we verder bouwen aan teamontwikkeling? Wil je met ons ideeën uitwisselen?
We ontmoeten je graag bij onze workshop!
Want zeg zou zelf.. Als we écht geloven in de kracht van onze onderwijsprofessionals, laten we er dan ook op vertrouwen dat ze samen meer kunnen dan alleen…
Link: https://youtu.be/NR8ngtQVPwA
http://www.impact-nu.nl/images/PDF/Functioneringsgesprekken-met-Impact.pdf
Zorg, Welzijn, Sport en Bewegen, Assistenten Gezondheidszorg, Algemeen
Het Wijkleerbedrijf Venray is een fysieke plek in Venray, van waaruit mbo-deelnemers van het ROC Gilde Opleidingen zich inzetten voor wijkbewoners door het vervullen van informele hulp- en ondersteuningsvragen. Theorie en praktijk worden geïntegreerd aangeboden. Door intensieve begeleiding in een leeromgeving ín de wijk is er een hoger studie- en opleidingsrendement en zijn er minder voortijdig schoolverlaters (VSV). De informele hulp die vanuit het Wijkleerbedrijf aan bewoners van Venray wordt geboden is een belangrijke, structurele bijdrage daar waar de mantelzorg en inzet van vrijwilligers niet toereikend is. Dit geeft mensen de mogelijkheid langer zelfstandig thuis te blijven wonen en dringt de eenzaamheid van mensen in Venray terug. Hiermee sluit het Wijkleerbedrijf aan op het beleid van de samenwerkende partijen in Venray dat gericht is op het versterken van de zelfredzaamheid van (kwetsbare) burgers.
Wijkleerbedrijf Venray is een samenwerkingsverband tussen Met GGZ, Proteion, Synthese, Vincent van Gogh, ROC Gilde Opleidingen, de Gemeente Venray en Calibris Advies.
Wijkleerbedrijf Venray is formeel in november 2015 van start gegaan. De eerste drie maanden van het Wijkleerbedrijf zijn gebruikt om het WijkLeerbedrijf op te zetten: PR activiteiten, werven van klantvragen uit Venray, het Wijkleerbedrijf onder de aandacht brengen van zorg- en welzijnsinstellingen in Venray en het werven van deelnemers.
In februari 2016 zijn de deelnemers gestart en medio april is de stage in de wijk gestart.
Wij vertellen over:
1. De werkwijze van het Wijkleerbedrijf.
2. Doelen van het Wijkleerbedrijf.
3. De resultaten tot nu toe.
4. De deelnemers en de opleiding.
5. De informele hulp.
6. De samenwerking tussen de betrokken partijen.
Link: www.wijkleerbedrijf.nl/venray
Sport en Bewegen
Sportverenigingen anno nu zijn een onderdeel van een voortdurend in beweging zijnde samenleving. Als club merk je dat de vraag van je leden en potentiële leden verandert, dat er andere organisaties in de buurt zijn met wie je als club mooie samenwerkingsverbanden kunt creëren. We hebben het hier over open clubs, sportclubs waarbij de gouden driehoek van aanbod-kader-accommodatie continu in balans is en waar de sociale samenhang groot is. Wat betekent dit voor de sportleider van de toekomst? Hoe kunnen de programma’s van de ROC’s daarop inspelen? Graag ga ik daar met de deelnemers op in.
Link: https://www.nocnsf.nl/openclubs
Congreslocatie
1931 Congrescentrum
Oude Engelenseweg 1
5222 AA 's-Hertogenbosch
Overnachtingslocatie
Hotel Vught Van der Valk
Bosscheweg 2
5261 AA Vught
Data
dinsdag 13 en woensdag 14 maart 2018