Onderstaande treft u per ronde een overzicht van de aangeboden workshops. Bij de samenstelling van het aanbod is een verdeling gemaakt naar de volgende categorieën: Zorg, Welzijn, Sport en Bewegen, Assistenten Gezondheidszorg en Algemeen. Workshops kunnen ook in meerdere categorieën voorkomen.
Algemeen
You can learn more about a person in an hour of play than you can from a lifetime of conversation” Plato
De LEGO® SERIOUS PLAY® methode is een innovatie proces, dat oorspronkelijk is ontworpen om innovatie binnen organisatie in gang te zetten. In deze workshop kun je ervaren op welke manier dit in het onderwijs ingezet wordt.
De methode wordt begeleidt door een facilitator en dient om een communicatie en probleem oplossend proces te begeleiden. De deelnemers worden m.b.v. van een reeks van prikkelende vragen dieper in de materie geleid.
Elke deelnemer wordt uitgenodigd om zijn eigen 3D LEGO model te bouwen als antwoord op de vragen van de facilitator. Deze modellen zijn de basis voor een groepsdiscussie, kennisdeling, probleemoplossend werken en besluit vorming. Dit zijn belangrijke elementen voor het leren van de toekomst en worden op deze manier spelenderwijs aangeboden.
Assistenten Gezondheidszorg
Flexibel en breed inzetbaar AG personeel, ‘ja graag’ antwoorden leerbedrijven en studenten op de vraag of er behoefte is aan een dubbelkwalificatie. Het ontwikkelen van een dubbelkwalificatie van bijvoorbeeld apothekers/doktersassistenten is geen sinecure. Welke mogelijkheden zijn er om een nieuw traject te maken in het woud van mbo regelgeving. In deze workshop onderzoek je de mogelijkheden.
Sport en Bewegen
Sport & Bewegen Amsterdam heeft geworsteld met een identiteit vraagstuk . Vanuit de ontwikkelingen in de grootstedelijke omgeving, ontwikkelingen op het gebied van technologie en de visie van de Gemeente Amsterdam op het gebied van Sport is een ondekkingstocht gestart. Hierbij zijn de medewerkers de uitdaging aan gegaan, samen met partners, innovators uit het bedrijfsleven en studenten, met als einddoel nieuwe inzichten en een nieuwe identiteit, waarbij de waarde voor de student en het werkveld in de grootstedelijke omgeving voorop staan.
Algemeen
Oplossingsgericht werken richt zich op wat hetgeen wat er wel goed gaat en wat werkt om de gewenste toekomst mogelijk te maken. Het gaat uit van de krachten van de mensen.
Iedereen heeft zijn eigen oplossingen in huis.
Binnen het onderwijs richt je je samen met de student en/of team op de gewenste veranderingen in plaats van de problemen. Er ontstaat een respectvolle, doelgerichte benadering gebaseerd op samenwerking. Hierbij is een belangrijke aanname is dat de student over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt en dat de docent/mentor vertrouwen heeft in de mogelijkheden van de student . De focus ligt op doelen die door de student belangrijk worden geacht, in kleine en haalbare stappen die samen met de student worden bedacht.
De docent focust zich niet de oorzaak van de problemen/klachten ( probleem denken) en maakt niet zelf de doelen. Er worden ideeën bevraagd bij de student/het team in plaats van dat er advies wordt gegeven.
Voor de student : “ Wat heeft er eerder gewerkt in zo’n situatie, zou dat opnieuw kunnen helpen?
Voor de collega: “ Hoe ziet een dag op je werk eruit, als je op je best bent?
De verandering zit er in het denken in de kracht van oplossingen!
Tijdens de workshop maakt de deelnemer kennis met de basis van oplossingsgericht werken, wordt er geoefend met voorbeelden uit de praktijk en krijgt de deelnemer tools om te werken met de student en ook in het team ( zoals intervisie). Oefenen en ervaren!
Zorg, Welzijn, Sport en Bewegen, Assistenten Gezondheidszorg
In de workshop leggen we uit hoe wij leerafdelingen organiseren en opzetten. We belichten de voor- en nadelen van werken met leerafdelingen, en behandelen de weerstanden die u mogelijk tegenkomt. Wat te doen als het hele team la-la-la zingt maar één of twee mensen zingen li?
Sport en Bewegen, Algemeen
In 2017 hebben de opleidingen Sport en Bewegen van Deltion College, Landstede en ROC van Twente en de CALO van Hogeschool Windesheim de handen inéén geslagen om gezamenlijk te komen tot een curriculum voor het Keuzedeel Voorbereiding HBO. Samen wordt nagedacht over de invulling van het lesprogramma, de keuze voor docenten vanuit de verschillende opleidingen, de leslocatie, de roostering en de financiering. Vanuit alle partijen is commitment uitgesproken om hier een succes van te maken.
Wat heeft ons bij elkaar gebracht? Welke onderzoeken liggen ten grondslag aan onze keuzes? Welke kaders hebben we opgesteld?
In deze workshop neem ik u mee in het proces wat wij tot nu toe hebben gelopen en geef ik u een blik in de toekomst wat ons nog te wachten staat. Na de presentatie dagen wij u uit om met elkaar na te denken over eigen (regionale) kansen. Daarnaast is er ruimte om samen te sparren over de mogelijke inhoud van een lesprogramma passend binnen de context van het keuzedeel en de sector waarop gericht wordt.
Welzijn
De opleiding PW is in het schooljaar 2017-2018 gestart met gepersonaliseerd leren. Gepersonaliseerd leren is voor ons het leerproces waarbij studenten op hun eigen wijze en in hun eigen tempo werken aan zelfgekozen leerdoelen. De leerdoelen zijn altijd gekoppeld aan de kwalificerende beroepsexamens. Doordat iedereen werkt in zijn eigen tempo, zijn er geen vaste beoordelingsmomenten. De persoonlijke ontwikkeling wordt elke periode, door middel van een presentatie, zichtbaar gemaakt door de student aan studiegenoten, docenten en/of ouders/verzorgers en/of het werkveld. Studenten maken dagelijks gebruik van een logboek. In dit logboek werken zij systematisch aan hun lange, middellange en korte termijn doelen.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=DuQ3gcHZElM
Assistenten Gezondheidszorg, Algemeen
Hoe geef je vorm aan je idealen? Welke uitdagingen kom je tegen wanneer je het curriculum nieuw vorm wil gaan geven. Hoe ga je bijvoorbeeld om met wet- en regelgeving, collegebeleid, HUBO enz…. Biedt dit nog perspectief om daadwerkelijk te vernieuwen? Hoe zet je een innovatie daadwerkelijk door?
Als onderwijsmens wil je met veel passie vormgeven aan het onderwijs waarbij een nieuw kwalificatiedossier kansen biedt om echt te veranderen. In deze workshop krijg je te zien hoe de opleiding apothekersassistent is omgegaan met het nieuwe kwalificatiedossier en ga je in gesprek hoe je er voor kunt zorgen dat je idealen realistisch worden vormgegeven.
Zorg
In Midden-Brabant is een consortium ontstaan van o.a. onderwijsinstellingen voor mbo en hbo, een onderzoeksinstelling,
VVT- en GGZ-instellingen. Gezamenlijk vroegen zij bij het Regionale Investeringsfonds middelen aan voor het project Transmuraal kijken, leren en doen. Implementation practioners beogen de vernieuwing aan te jagen en de verbindingen te maken tussen partners. In deze workshop wordt dieper ingegaan op wat het betekent om met meer dan tien partners in één project samen te werken. Hoe geef je dit nu vorm? Waar zitten de voetangels en waar de kansen?
Algemeen
We leven in een steeds veranderende wereld. En deze wereld verandert in een hoog tempo. Dit betekent dat er de afgelopen jaren beroepen zijn ontstaan die we nooit verwacht hadden en oude beroepen zijn verdwenen. Nieuwe technologieën en werkwijzen zorgen ervoor dat beroepen zoals we die nu kennen in elkaar overlopen en vervagen en er verbindingen ontstaan tussen zaken die nog nooit verbonden zijn. Soms sneller dan we zelf bij kunnen houden. Het anticiperen op deze nieuwe beroepen is voor het onderwijs nagenoeg onmogelijk, maar onze studenten voorbereiden op een nieuwe, flexibele wereld; dat kunnen we wel.
Deze nieuwe beroepen vragen om een andere voorbereiding binnen ons onderwijs. Studenten moeten de maatschappij leren kennen, weten wat daar speelt. Door samen te werken met studenten van andere opleidingen en open te staan voor elkaars ideeën en manieren van denken en te werken aan levensechte opdrachten krijgen zij de mogelijkheid meer betekenis aan de werkelijkheid te geven. Door andere inzichten binnen te laten in je normale referentiekader of manier van denken ontstaat innovatie.
Tegenwoordig wordt dan ook gesproken over T-shaped professionals.
Wat is daar voor nodig? Kunnen samenwerken met andere disciplines, kennismaken en gebruik maken van elkaars talenten, empathisch vermogen ontwikkelen, nieuwsgierigheid opwekken en over grenzen heen leren kijken om zo voorbereid te zijn op een meer diverse, complexe en constant veranderende wereld.
Hoe gaat het Koning Willem I College de studenten daarop voorbereiden?
Door onze studenten in hun opleiding een interdisciplinair project aan te bieden. Te beginnen in de niveau 4 opleidingen. Interdisciplinaire projecten zijn projecten waarin studenten van verschillende opleidingen samenwerken aan een project, waarvan een instelling, een bedrijf, een (lokale) overheid of het Koning Willem I College zelf, opdrachtgever is. In deze workshop delen we met u de verschillende scenario’s voor dergelijke projecten zoals momenteel gebruikt worden op het KWIC. Waar lopen we tegenaan bij de uitvoer daarvan? Wat brengt het op en wat (nog) niet? Ook de samenwerking met de bedrijven en instelling in de omgeving wordt daarbij toegelicht.
Tevens willen met u nadenken over de t-shaped professional binnen de sector ZWS, met gebruikmaking van creatieve denktechnieken. We gaan op zoek naar het antwoord op de vraag: Zijn de interdisciplinaire projecten van KWIC nobel of ook noodzaak voor de sector ZWS?
Zorg en Welzijn
De zorg verandert snel. Nodig zijn zorgprofessionals die weten welke zorgvragen er leven en welke mogelijkheden er zijn. Invoelende medewerkers die samen met de cliënt oplossingen zoeken. Alle ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan zorgprofessionals op het gebied van kennis, vaardigheden en competenties (zoals het eigen maken van de juiste houding).
Daarom hebben onderwijsinstellingen, zorgorganisaties, zorg- technologische bedrijven en overheden in de regio Zwolle in 2015 het Zorgtrainingscentrum opgericht, om daar in drie verschillende labs met deze veranderingen aan de slag te gaan. Nieuwsgierig naar onze ervaringen?
Congreslocatie
1931 Congrescentrum
Oude Engelenseweg 1
5222 AA 's-Hertogenbosch
Overnachtingslocatie
Hotel Vught Van der Valk
Bosscheweg 2
5261 AA Vught
Data
dinsdag 13 en woensdag 14 maart 2018