Organisatie: BrabantZorg
Link: www.brabantzorg.eu
Inhoud van het werkbezoek:
BrabantZorg biedt een compleet pakket van zorg, wonen en welzijn. Binnen de 35 huizen biedt BrabantZorg verschillende vormen van intramurale zorg. BrabantZorg staat voor zorg met aandacht. In Nederland behoort BrabantZorg tot de koplopers in de ouderenzorg omdat zij menselijke warmte en betrokkenheid vanzelfsprekend vinden, net als kwaliteit en professionaliteit in het werk.
De vele veranderingen in onderwijs en de zorg vragen om een andere benadering; meer leren op de werkplek. Het beeldend trainen is een aansprekende manier van trainen die aansluit bij Werkplekleren. Het is een dynamische manier van opleiden binnen de werkplek, waarbij gebruik gemaakt wordt van praktijkvideo’s, Multi-touch beeldtafels, smartphones en het leerplatform. Dit maakt beeldend trainen een actieve, innovatief, flexibel en inspirerende leerinterventie op de werkplek. Binnen BrabantZorg worden de eerstejaars BBL leerlingen Verzorgende IG met dit programma Werkplekleren met leertechnologie opgeleid.
Tijdens dit werkbezoek kunt u ervaren hoe het programma Werkplekleren met leertechnologie in de praktijk eraan toe gaat.
Organisatie: KW1C
Link: https://www.facebook.com/SportacademieDenBosch/
Inhoud van het werkbezoek:
Het team van de Sportacademie van het KW1C laat je kennismaken met vernieuwde creatieve werkvormen die kunnen worden toegepast in de dagelijkse praktijk van uw beroep, zoals bij sport en bewegen. Door deel te nemen aan het rouleerprogramma, maakt u kennis met een aantal van de volgende onderdelen :
Tijdens dit werkbezoek ervaart u letterlijk hoe deze creatieve werkvormen kunnen worden toegepast in uw dagelijkse praktijk. Neem uw sportkleding mee!
Organisatie: Cello-zorg
Inhoud van het werkbezoek:
De Kroon is een dagopvang voor mensen met een verstandelijke beperking binnen de onderwijsinstelling van het KW1C. Vier jaar geleden is het project gestart om de studenten en cliënten meer in contact te brengen. Dit is gerealiseerd door de dagopvang een plek te geven binnen het KW1C. Daardoor is er een win-win situatie ontstaan. Voor studenten: Zij doen direct vanaf het eerste jaar praktijkervaring op. Voor cliënten: Meer aandacht doordat de student meedraait in de groep, een vergroting van de leefwereld en meer aansluiting bij de maatschappij. Voor de instelling: Een groter aanbod van activiteiten voor de cliënten.
Tijdens dit werkbezoek neemt de Kroon u graag mee in het ontstaan van deze oplossing. De studenten vertellen u hoe zij deze werkwijze ervaren. En de cliënten dagen u uit om mee te doen met de activiteiten!
Organisatie: Vivent
Link: www.vivent.nl
Inhoud van het werkbezoek:
Vivent is een zorginstelling die zorg aanbiedt voor ouderen, zowel thuis als vanuit het woonzorgcentra. Binnen Vivent is technologie in de zorg en ondernemerschap een actueel onderwerp. Veel toepassingen van technologie in de zorg bieden cliënten meer vrijheid en regie. Vaak kan de zorg ook efficiënter georganiseerd worden met deze toepassingen, wat de zorg weer meer ruimte biedt. In de praktijk werkt Vivent regelmatig met proeftuinen om innovaties te kunnen beoordelen op hun meerwaarde voor cliënten. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele locaties van de Dagbesteding waar de deelnemers vertrouwd worden gemaakt met iPads onder de noemer “Vertrouwd raken met technologie in de zorg”. Dit biedt hen diverse informatieve, nuttige maar ook ontspannende mogelijkheden die onze cliënten als positief waarderen.
Een ander voorbeeld is de Begeleiding in Beeld (BIB of Beeldzorg). BIB is bij een tweetal thuiszorgteams ingevoerd om te kijken hoe dit werkt in de praktijk. BIB betekent dat cliënten een tablet te leen krijgen om sneller direct contact met hun zorgmedewerker te maken Bij de Gespecialiseerde Thuisbegeleiding heeft dit aanmerkelijke voordelen opgeleverd.
Bovenstaande technologische ontwikkelingen heeft tot gevolg dat medewerkers en studenten meer eigenaarschap en zelfsturing laten zien op de werkvloer
Tijdens dit werkbezoek ervaart u hoe medewerkers en studenten meer eigenaarschap en zelfsturing laten zien op de werkvloer en krijgt u een beeld van hoe diverse technologische ontwikkelingen in de zorg zijn geïmplementeerd.
Organisatie: Sint Jozefoord
Link: www.jozefoord.nl
Inhoud van het werkbezoek:
St Jozefoord is een verzorgings- en verpleeghuis waar zusters van het voormalig klooster en mensen met psychogeriatrische (dementie) en/of lichamelijke klachten rust, ruimte en goede zorg krijgen. Binnen deze instelling wordt er gewerkt vanuit de kernwaarden ‘alles vanuit verbondenheid’. Dit houdt in:
1) Verbondenheid met de bewoners;
2) Verbondenheid met elkaar;
3) Verbondenheid met de omgeving.
Dit resulteert in een werkwijze waarbij talenten van studenten, medewerkers en bewoners centraal staan. Bijvoorbeeld: wanneer jij als medewerker talent hebt op het gebied van schilderen, word je vrij geroosterd om een schilderactiviteit te organiseren voor de bewoners.
Tijdens dit werkbezoek vinden er verschillende activiteiten plaats waarin de talenten van studenten, medewerkers en de bewoners centraal staan. Bijvoorbeeld: Schilderen, Mindfulness, Min Makker (CliniClowns voor ouderen) etc.
St Jozefoord laat u graag van buiten naar binnen kijken en ervaren hoe deze werkwijze er in de praktijk aan toegaat.
Organisatie: Jongerencentrum De Tavenu
Link: www.tavenu.nl
Inhoud van het werkbezoek:
Tijdens dit werkbezoek maken de studenten, van de studie Sociaal maatschappelijk werk, u op “eigen” wijze deelgenoot van hun ervaringen van ‘leren op locatie’ binnen het jongerencentrum ‘de Tavenu’. Binnen de Tavenu ervaren de studenten eerst hoe het eraan toe gaat in de praktijk en krijgen daarna op locatie de theorie aangereikt. Bijzonder is dat de studenten in kleine groepen leren in de praktijk. Studenten, cliënten en docenten zullen u laten beleven wat dit betekent voor het onderwijs.
Organisatie: Cello-zorg. Dagcentrum Eygenweg
Link: https://youtu.be/p1fsSn1cDNE
Inhoud van het werkbezoek:
Het dagcentrum voor meervoudige gehandicapte mensen, heeft het de opleiding maatschappelijke zorg in huis gehaald. Vier dagen per week krijgen 1stejaar studenten les in een lokaal op het dagcentrum. In de ochtend zijn er lessen en de rest van de dag zijn de studenten met hun buddy/ cliënt aan het werk. Met als resultaat: Voor de studenten direct contact met het werkveld, voor de cliënten meer aandacht en tijd voor individuele activiteiten, voor het dagcentrum meer focus op de zorg. Tijdens het werkbezoek zullen de studenten en de instelling u meenemen in de dagelijkse gang van zaken. U kunt ervaren hoe de structuur van de opleiding ingepast is in het dagcentrum en hoe er een WIN-WIN situatie is ontstaan.
Organisatie: Cello-Zorg
Inhoud van het werkbezoek:
Leren en Versterken (LEV) is een vorm van onderwijsvernieuwing waarmee Cello zorg in september 2016 is begonnen, in een partnerschap met het Koning Willem I College. De basis van LEV is een stevige samenwerking tussen school en stageplek, een goede verbinding tussen praktijk en theorie en eigenaarschap bij de studenten en teams. Vier groepsteams vormen samen een netwerk dat regelmatig samenkomt en leerervaringen uitwisselt. Bij LEV is iedereen gelijkwaardig. Niet de formele rol telt, wél ieders talenten. Door talenten centraal te stellen, versterken we de kracht van de leernetwerken en komen we tot vernieuwende ideeën om de zorg te verbeteren. Daarbij werken we ook samen met mantelzorgers, vrijwilligers, ondersteunende diensten of andere partners. De belangrijkste doelen van LEV zijn een optimaal leer- en werkklimaat voor iedereen. Allemaal zijn we gericht op het bijdragen aan een gelukkiger leven voor mensen met een beperking. De effecten van LEV zijn dat: Studenten meer gemotiveerd zijn, zelfvertrouwen krijgen, hun professionaliteit ontwikkelen en de regie terug hebben over hun leerproces. Bij medewerkers en teams leidt het tot een groeiend besef van leren als een continu proces van en met elkaar. En het met elkaar in gesprek zijn over ‘doen we het goede en doen we genoeg’. Tijdens het werkbezoek zullen de teams u meenemen in deze werkwijze.
Organisatie: KW1C
Link: https://www.facebook.com/Kind-Educatie-Kunstkabinet-546021182085578/
Inhoud van het werkbezoek:
Hoe kunnen we de creativiteit bij docenten, studenten en kinderen stimuleren op een innovatieve en duurzame manier. Tijdens het werkbezoek wordt u uitgedaagd om met beperkte middelen (enkel restmaterialen) een oplossing te vinden voor de gegeven opdracht. Lukt het om de mogelijkheden te onderzoeken in plaats van de beperkingen? Wel of niet creatief, het kunstkabinet haalt het bij iedereen naar boven.
Organisatie: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Inhoud van het werkbezoek:
In het JBZ leiden we 450 studenten per jaar op van verschillende zorg opleidingen MBO en HBO. Tijdens het werkbezoek nemen we u mee op reis hoe we tot het huidige werkplekleren gekomen zijn. Zes jaar geleden zijn we gestart met een intensievere samenwerking met een aantal opleidingen. Zowel de opleidingen en als het JBZ hebben een groot belang om de student een zo goed mogelijk opleidingsklimaat te bieden. De wensen van het JBZ en de opleidingen zijn regelmatig niet hetzelfde en dat levert de nodige uitdagingen op. We nemen jullie mee in de kansen die de samenwerking biedt. Aan de hand van een actueel thema “het theoretisch onderwijs als voorbereiding op het werkplekleren” gaan we aan het werk met de volgende vragen: Hoe kunnen we dat naadloos op elkaar laten aansluiten? En hoe zorgen we ervoor dat de student optimaal kan leren op de werkplek?
Congreslocatie
1931 Congrescentrum
Oude Engelenseweg 1
5222 AA 's-Hertogenbosch
Overnachtingslocatie
Hotel Vught Van der Valk
Bosscheweg 2
5261 AA Vught
Data
dinsdag 13 en woensdag 14 maart 2018